Το σχολείο μας έλαβε μέρος στην παρουσίαση δράσεων που έγιναν στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO με το Δίκτυο ASPnet UNESCO τη Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022.

Θέμα της παρουσίασής μας «Το σπίτι μου, η ιστορία μου, οι μνήμες μου».

Την εκδήλωση συντόνισε η Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια ASPnet Ελλάδος. Παρεμβάσεις έκαναν ο Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO και διευθυντής του Γεωπάρκου Λέσβου και η Κωνσταντίνα Μπεντάνα, γεωλόγος, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2021-2022 η ομάδα του σχολείου μας, αποτελούμενη από δεκαεπτά μαθητές και μαθήτριες των δύο πρώτων τάξεων, υπό την καθοδήγηση της Ε. Ταστάνη, φιλολόγου, υποδιευθύντριας, ασχολήθηκε με την προσφυγική κατοικία και με την καταγραφή της μνήμης στους απογόνους προσφυγικής καταγωγής.

Τα παιδιά πήραν συνεντεύξεις προφορικές και γραπτές, από τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Άλλα κατέγραψαν και τις δικές τους εντυπώσεις από τις συνεντεύξεις, τι αποκόμισαν δηλαδή από αυτή τη διαδικασία, τι καινούργιο έμαθαν από την οικογενειακή τους ιστορία. Ομάδες μαθητών περιηγήθηκαν, με την υπεύθυνη καθηγήτρια στους δρόμους της Νέας Ιωνίας και φωτογράφησαν παλιά προσφυγικά σπίτια.

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος στο πλαίσιο δικτύωσης και συνεργασίας με άλλα σχολεία, το σχολείο μας συνεργάστηκε με το 2ο Λύκειο Χαλανδρίου, το οποίο μελέτησε τις προσφυγικές κατοικίες του Χαλανδρίου και με το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το οποίο μελέτησε τους προσφυγικούς συνοικισμούς της Λέσβου.

Σας παρουσιάζουμε μικρό δείγμα της έρευνάς μας.

Η διδακτική επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Σχολείου μας στην UNESCO με θέμα την “Άυλη Κληρονομιά – Διάχυση προσφυγικής μνήμης”

Αφήστε σχόλιο